Wednesday, April 8, 2020

PERINTAH KAWALAN PERGERAKKAN (PKP)Malaysia telah memasuki Perintah Kawalan Pergerakkan fasa ke dua. Ini merupakan fasa yang amat kritikal. Pelbagai usaha telah dijjalankan untuk memastikan semua rakyat Malaysia agar patuh dengan arahan STAY AT HOME. Peratusan mereka yang keluar telah berkurangan tetapi masih ada lagi yang tidak mematuhi arahan yang telah ditetapkan. Pelbagai faktor yang perlu di lihat diantaranya:

             1. Keadaan tempat tinggal rumah yang kecil tidak selesa ruangan atau bilik                       tidur terpaksa di kongsi. Ini menyukarkan pergerakkan dan privasi.                                 Terutama anak-anak remaja.

             2. Lokasi penempatan. Kawasan yang mungkin kekurangan atau tidak                               terdapat kedai yang banyak untuk membeli barang keperluan. Mungkin                         bekalan yang amat terhad dikawasan-kawasan tertentu.

            3. Sikap sesetengah yang tidak menghiraukan akan keselamatan dan                                  kesihatan. Ini juga menyumbang kepada mereka yang sering tidak mahu                        patuh pada arahan.

Berapa lama PKP ini akan berterusan, anak-anak telah bosan duduk rumah, mak ayah sering risau akan anak-anak yang mungkin ketingalan dalam pendidikkan. 

Ada juga keluarga yang sudah mula mencatu makanan oleh keran kehilangan pendapatan, walaupun kerajaan telah memberikan bantuan, tapi perlu lah berjimat cermat untuk menghadapi ketidak pastian pada masa kini. 

Oleh itu kerjasama semua pihak untuk memastikan rantaian Covid 19 ini yang menjadi kegusaran seluruh dunia ini perlu lah diambil tindakkan yang serius. Pernah terdengar salah seorang Pengarah KPDNKK melakukan serbuan kepada perniaga yang tiada kaitan yang masih menjalankan operasi mereka, dimana pegawai tersebut berkata,
Semua orang perlu memainkan peranan masing-masing. 


STAY AT HOME dan STAY HEALTHY 

"Jika perkara ini tidak di ambil perhatian, jangan kata hari raya. Silap haribulan Krismas pun kita masih tak dapat keluar"


No comments:

Post a Comment