Tuesday, April 14, 2020

TIPS BUAT DUIT CEPAT MASA COVID 19


7BENDA KAU ORANG BOLEH BUAT
DUIT CEPAT WAKTU VIRUS COVID 19.

Waktu Covid 19 menyerang seluruh dunia ramai rakyat seluruh dunia terkesan dengan pendapatan mereka. Maka sesetengah Negara miskin amat takut untuk menyuruh rakyatnya duduk di rumah 

berkurung oleh kerana kerajaan mereka tidak berupaya untuk menanggung bebanan kewangan.

Bersyukur juga sebab kerajaan kita masih mampu untuk memberi pelbagai kemudahan disamping usaha Bank Negara Malaysia dan kerjasama bank-bank untuk meringankan beban peminjam mereka dengan memberi penangguhan bayaran balik pinjaman perumahan dan kereta.
Dengan kemudahan ini jangan lah kita rasa amat selesa dan terlupa hanya menunggu untuk meminta sahaja.
Dikongsikan cara pantas untuk buat duit waktu Coid 19 ini.

1.  Jadi rider lorong

Disamping anda pergi membeli barangan keperluan anda boleh lah juga memberikan perkhidmatan untuk lorong atau kawasan kejiranan anda untuk membeli barangan keperluan. Dengan cara ini anda dapatlah extra income maka dapatlah berjimat. Jika seorang jiran anda kenakan caj RM2. Jika 10 orang dah adalah RM20 lepas lah barangan basah anda untuk hari itu.

2. Jadi e-hailing rider

Daftar dengan mana-mana operator e-hailing penghantaran makanan, baik anda mempunyai moto atau kereta. Ini pun satu kaedah mudah nak dapatkan income segera dan kini permintaan terhadap perkhidmatan ini amat tinggi oleh kerana runner yang ada tak mencukupi. Tambahan operasi perniagaan teah di hadkan dari 8 pagi hingga 8 malam.

3. Jual makanan

Yang ini saya lihat ramai yang buat di kejiranan saya. Kalau tiap-tiap hari isteri memasak jenuh jugak kan, sebab kadang-kadang menu dah habis pusing dah. Oleh itu sekali sekala nak juga rasa menu lain. Chiken Chop, Beryani gam, lamb chop, pasta, kek choklat dan banyak lagi lah. Yang ada kemahiran untuk memasak dan buat kek tu boleh lah asah skill sekarang. Masak menu dengan mengambil tempahan awal. Maka anda boleh masak mengikut tempahan.

4. Study business online

Time dah ada banyak ni bolehlah study tentang business online. Sekarang ni banyak aje kaedah nak buat business online tanpa modal, boleh tengok di youtube atau boleh google aje website. Pastikan anda tidak melaburkan dengan kos yang banyak untuk belajar business online ni ya.

5. FB Ads Consultant

Bolehlah hubungi perniaga-perniaga kecil untuk membantu mereka setupkan fbads, kepada mereka yang mahir.
Cara ini anda boleh uga dapat etra income dengan menggunakan kemahiran anda.

6.  Urus kewangan

Jika anda seorang financial planner dah boleh ambil upah untuk menyediakan portfolio rakan-rakan pada masa ini. Sebab mereka pun nak tau apa yang mereka perlu buat dengan kewangan mereka. Ada yang dah dapat gaji dalam masa yang sama ada lebihan kewangan so apa mereka nak buat. Bantu mereka bina portfolio mereka dengan sedikit bayaran yang anda kenakan.

7. Tutor

Jika anda mempunyai ilmu dah boleh lah buka online classroom. Boleh ajar anak-anak duduk dirumah supaya masa mereka tak terbuang begitu saja. Ada juga sahabat saya mengadakan kelas mengaji secara online. Seminggu ada 3 hari kelas. Sambutan menggalakkan. Sebelum ini agak sukar dengan masakan. Ada juga buat kelas mengajar memasak, pastry, buat kuih dan bayak lagi.

Ini adalah diantara perkara yang boleh memberi pendapatan tambahan pada anda. Sudah pasti anda juga mempunyai idea yang lebih kreatif  untuk memastikan anda memperolehi pendapatan tambahan.

Gunakanlah masa yang terluang ini untuk memberi kelebihan pada diri anda. Paling tidak bacalah buku atau tontonlah youtube untuk belajar sesuatu, seperti bina website, start tulis blog atau membina channel youtube anda sendiri.


STAY AT HOME
STAY HEALTHY
STAY WEALTHY




Monday, April 13, 2020

5 TIPS KEWANGAN WAKTU PERINTAH KAWALAN PERGERAKKAN







Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) telah masuk fasa ke dua dan kini menunggu kepada perutusan perdana menteri telah mengumumkan fasa ketiga PKP di teruskan.

Melihat kepada keputusan pesakit yang positif coid 19 melihatkan agak sukar untuk menarik balik PKP pada masa ini. Masih terdapat lebih 100 orang yang positif covid 19 hasil daripada keputusan pemeriksaan. Masih terdapat lebih 8,000 orang yang masih belum mendapat keputusan mereka dan angka ini kian bertambah setiap hari.

Apabila fasa ke 3 di sambung maka akan ada implikasi yang mungkin akan memberi kesan kepada rakyat. Walaupun pihak kerajaan telah mengambil beberapa langkah untuk memastikan rakyat tidak di himpit kesempitan pada masa fasa ke 3, dan kemungkinan-kemungkinan yang bakal berlaku pada masa akan datang. Tidak seorang pun boleh ketahui apa yang bakal berlaku.

Tuesday, December 10, 2019

Nak sangat Melabur Emas


Pelabur Emas Tegar

Emas merupakan salah satu medium pelaburan yang mempunyai ciri tersendiri. 
Adakah langkah bijak melabur emas, sewaktu harga emas sedang naik tinggi?


Kebelakangan ini sering diperkatakan, kumpul emas lebih baik dan menguntungkan dan banyak lagi kelebihan emas.

Malah emas, juga ada didalam kitab suci Al Quran.

Firmah Allah bermaksud:-

“Mereka itu disediakan baginya syurga yang kekal, yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka dihiaskan di dalamnya dengan gelang-gelang tangan emas dan memakai pakaian hijau dari sutera yang nipis dan sutera tebal yang bersulam; mereka berehat di dalamnya dengan berbaring di atas pelamin-pelamin (yang berhias). Demikian itulah balasan yang sebaik-baiknya dan demikian itulah syurga tempat berehat yang sebaiknya.”(Surah al-Kahfi: 31)Maka ramai lah bertanya adakah pelaburan emas ini lebih menguntungkan?Adakah Emas merupakan pelaburan yang terbaik pada masa kini?Adakah emas patut di simpan oleh setiap orang untuk memastikan ia tidak tergugat kan nilai,jika inflasi meningkat?Ramai pelanggan saya yang mula bertanya perkara sebegini. Apa jawapan anda tentang pelaburan emas ini?Ada banyak perkara yang boleh anda dapati jika anda lakukan carian tentang emas di google. Sudah tentu pelbagai jawapan dan maklumat kelebihan dan kekurangan yang pasti anda perolehi.Untuk anda yang masih berbelah bagi untuk melabur dalam emas sekarang atau kemudian.Berikut saya kongsikan tips untuk anda memulakan pelaburan emas tersebut.        1. Objektif Melabur Emas.            Apakah objektif anda ingin melabur emas? Sudah pasti untuk                                mendapatkan keuntungan kan? Tapi berapa lama yang perlu anda tunggu                untuk memperolehi keuntungan tersebut?       2. Strategi Melabur Emas.           Setiap simpanan perlu ada strategi, tidak boleh nak main belasah aje. Jika             salah strategi maka akan menanggung kerugian pulak nanti. Jadi apakah               strategi anda untuk melabur dalam emas.       3. Modal untuk melabur Emas.          Berapakah modal yang diperuntukkan untuk anda membeli emas? Adakah              dengan pembelian lum sump maksudnya dengan sekali beli aje lepas tu                  tunggulah harga emas itu naik.           Atau anda perlu melabur emas secara berkala. Maksudnya bulan ni beli 1              gram, dua bulan lagi beli lagi 1 gram. lagi tiga bulan beli lagi dan                        seterusnya.      4. Ilmu tentang Pelaburan Emas         Ini perkara yang amat penting yang ramai orang lupa. Bila mula orang nak           melabur emas, semua orang mula kelarkan duit simpanan, stop bayar                     takaful, mula cungkil duit pendidikan anak-anak sebab mula lah nak                     membeli emas pada ketika orang sibuk dok kata harga emas merupakan                 harga tertinggi tahun ini.          Ilmu pelaburan emas, wajib ada. Sekarang zaman teknologi segalanya di               hujung jari cari aje di google tentang pelaburan emas sudah pasti anda akan           dapat 1001 perkara tentang emas. 
Oleh itu anda perlu ada ilmu berkaitan dengan pelaburan emas. Emas memang amat penting jika berlakunya kemelesetan ekonomi, pada waktu itu harga emas adalah harga yang lebih stabil. Oleh itu anda perlu membuat kajian dan penilaian supaya pelaburan emas anda akan mendapat pulangan yang terbaik.
Selamat melabur. 

Tuesday, December 3, 2019

WANG BUKAN SEGALANYA TAPI....


Dalam kehidupan sering kali kita akan dengar tentang kisah, wang bukan lah segala-galanya kerana wang tidak boleh membeli kebahagiaan.

Tapi sering kali juga kita dengar bahawa tanpa wang segalanya tidak akan dimiliki. Malah kebahagian pun sukar.

Kebahagian ini adalah subjektif pada setiap orang. Lain orang lain matlamat mereka. jadi jangan terlalu ikutkan pada kemahuan atau kehendak orang lain sebab ia agak berlainan dari kehendak dan keperluan kita.

Wang memang bukan segalanya itu sebab kita perlukan keseimbangan untuk memperolehi kehidupan yang kita hajatkan dan kita kehendakkan.

Tapa wang pun kita sukar untuk kecapo kebahagian. Jka terlalu banyak wang pun, takut kita lupa diri.

Oleh itu kehidupan perlu pandang pada orang yang susah supaya kita insaf dan boleh membantu mereka.
Dan perlu juga mendongak keatas melihat bagaimana orang kaya dan berjaya bekerja.
Dengan cara ini kita dapat mempertingkatkan standard kehidupan kita.

Cuba perhatikan standard kita sebenarnya sudah makin meningkat. Dulu mungkin kita makan di kedai kaki lima dan di warung-warung. Apabila pendapatan makin bertambah maka kita akan memilih kedai-kedai makan yang lebih selesa.

Malah samapai satu masa kita dah mula makan di hotel-hotel atau di kedai makan yang lebih mewah.

Ini menunjukkan perubahan pada standard kemampuan kita.
Ole itu berusahalah untuk meningkatkan lagi pendapatan dan merasai pengalaman pada standard yang lebih tinggi.


WANG BUKAN SEGALA-GALANYA TAPI, SEGALANYA MEMERLUKAN WANG.